Volvo feltvogn - L3314Nvolvfis liten
Volvo feltvogn som blir lastet ombord i fiskebåt. Foto:FMS

Denne vognen ble i 1958/59 tatt i bruk av det Svenske Forsvaret som en erstatning for diverse lette feltvogner. Det Norske Forsvaret tok denne vognen i bruk fra begynnelsen av 1960-tallet. I første omgang som supplement for Jeep og Dodge, men i senere tid som erstatning for disse krigskjøretøyene.
Stort sett ble de aller fleste Volvo feltvognene til det Norske Forsvaret levert i deler og satt sammen på Raufoss. Den norske modellen har i forhold til den originale svenske utgaven; 24 volt el anlegg, nedfellbar frontvindu og hel presenning uten observasjonsluke.
Vognene ble i hovedsak brukt til personell og lett materiell transport. Enkelte vogner fikk påmontert radiobord med dertil påmontert samband. Alle vognene ble levert med fester for 2 stk bårer.
Noen vogner fikk påmontert glassfiber overbygg produsert på Slemmestad. Disse vognene ble i hovedsak brukt som rep lag, ambulanse og radio vogner..

kontro20Volvo feltvognen ble faset ut i 2001. Solgt på auksjoner og enkelte fikk kjøpe på såkalt gave salg via Heimevernet.
Vogn, felt, 1/2 T, 4x4, Volvo, modell L3314N
- 4 syl, Volvo B18, rekke bensin på 65 hk.

beskri11

 
Andre utgaver av Volvo feltvognen L3314:
Det ble også i dette tidsrommet produsert 200 stk L-3314N i ørkenutførelse. Om dette ble gjort på RA eller Volvo, Göteborg er for meg uklart. Vognen er identisk med den norske utgaven men har en 3" radiator istedenfor standarden på 2". Vognen ble solgt til det Saudiarabiske forsvaret. 
Jeg har dessverre ikke bilder av denne aktuelle vognen.
L-3314 Amfibie:

Amfibie 1 Amfibie 2

Dette var et prøveprosjekt (i Sverige) på å lage en vogn som man kunne "svømme" med. Vognen er en standard L-3314. Karosseriet ble demontert for å tettes skikkelig. Åpenrommet under  motor og girkasse ble tettet igjen. En plate ble montert i hjulbuen bak for å kunne få framdrift i vannet ved hjelp av selve hjulene (2-3 knop). Luftinntaket til motoren ble flyttet med et inntak i taket. Forskjellige propeller ble prøvd ut, men tilslutt ble det av konstruktørene valgt en vann jet som passet bra. Farten ble da rundt 4-5 knop i rolig vann. 

Amfibie 3

 
L-3304 Kanonvogn: Denne vognen benytter samme ramme, motor og drivverk som L3314. Styreinnretningen er forskjellig. I utgangspunktet hadde ikke vognen veltebøyle, men etter noen ulykker så ble en bøyle konstruert og montert på alle vognene.

L3304